Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gradovi/public_html/wp-content/plugins/wp-edit/main.php on line 2846
Ukida li se naknada za ambalažu? | Grad-Brod.info - nezavisni portal grada Slavonskog Broda

Ukida li se naknada za ambalažu?

Ovo se pitanje postavilo još početkom prošle godine stupanjem Kukuriku koalicije na vlast jer je tada ministrica zaštite okoliša Mirela Holy upozorila na potrebu mijenjanja pravilnika o ambalažnom otpadu tvrdeći kako postojeći nije održiv.

Tema je opet aktualizirana na nedavnom okruglom stolu na temu “Sustav upravljanja ambalažnim otpadom” gdje je zaključeno  kako dosadašnji sustav prikupljanja ambalažnog otpada nije održiv te da se uvodi novi model. Ukoliko dođe do ukidanja naknada za ambalažu to će pogoditi mnoge građane koji svakodnevno skupljaju boce kako bi pokrili kućni budžet. Ante iz Slavonskog Broda četiri godine po gradu skuplja boce, tjedno zaradi 40-tak kuna.

“Kada su topliji dani, dok škola traje može se dosta boca nakupiti, pogotovo kada je nekakav koncert u gradu. Dosta me ljudi već poznaje pa mi prilaze i daju ambalažu. Ja svakodnevno obilazim autobusni i željeznički kolodvor, sve počistim”, kaže Ante.

U mijenjanje pravilnika bi se išlo zbog dva problema, jedan je što postojeći pravilnik o naknadi od 50 lipa predstavlja financijski udar na Fond za zaštitu okoliša čiji se gubici zbog naknada mjere u stotinama milijuna kuna, a drugi je problem što prema sadašnjem modelu 70 posto ambalaže vraćaju oni koji su je i kupili, dok 30 posto prikupi dio građana koji preživljavaju skupljajući ambalažni otpad.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply