Trofej “Kutija čvaraka” pripao zagrepčanima iz curling kluba “VIS”

Trofej “Kutija čvaraka” pripao zagrepčanima iz curling kluba “VIS”

Posted by

Uz navijački transparent slavonskobrodskih karlingaša Legija “Kad se Šolja rakije narolja, onda Šolja radi štoj ga volja“, u subotu je na klizalištu u Klasijama već 5. godinu zaredom održano Otvoreno prvenstvo Slavonskog Broda u curlingu – olimpijskom sportu kod nas poznatijem kao boćanje na ledu. Od ukupno šest ekipa (pet zagrebačkih i jedne brodske) trofej “Kutija čvaraka” ove je godine u finalnoj utakmici s Legijom pripao zagrebačkom CC-u “VIS“, a u degustiranju sadržaja kutije podjednako su uživali svi sudionici prvenstva. Izvrsnom raspoloženju ekipa pridonijelo je lijepo sunčano vrijeme i nenadmašna gostoljubivost domaćina koji su svim posjetiteljima nudili besplatni grah s kobasicama, brojne slavonske delicije – švargl, kobasice, čvarke… a o “tekućim pitanjima“, vinu i raznim vrstama domaćeg piva, da se i ne priča.

– Curling je jedna od najstarijih zimskih igara, koja je 1998. godine ušla u olimpijsku obitelj, jedna od pet paraolimpijskih disciplina, masovna je u skandinavskim zemljama, a nacionalni je sport u Kanadi – podsjeća predsjednik brodskog kluba Dario Sojčić, zadovoljan još jednom uspješnom organizacijom kojom se želi popularizirati, za neke možda egzotičan, iako jedan od najstarijih sportova na svijetu, podrijtlom iz Škotske gdje se igra od 17. stoljeća.

Slavonski Brod je, uz Zagreb, jedini grad u Hrvatskoj gdje se igra curling, iako sve više interesa pokazuju u Osijeku, Rijeci, Splitu… Članica zagrebačkog CC kluba Lucija Fabijanić kaže kako se u curling zaljubila “na prvu” jer je zabavan, nema dobnih i ostalih ograničenja i ne zahtijeva previše truda. A pozitivna atmosfera, fair play i sjajno druženje na utakmicama razlog su za uključivanje u karlingaške klubove. Curling zahtijeva posebnu opremu, specijalne cipele koje koštaju oko 100 dolara, koliko stoje i metle. No najteže je nabaviti kamen (stone), što financiraju klubovi, koji se proizvodi samo u Škotskoj.

– Rađen je od specijalnog mramora, a garancija mu je 40 godina, pa nije ni čudno što košta 1.000 eura – pojašnjava predsjednik hrvatskog Saveza karlingaša Alberto Skendrović.

Slavonski Brod bi, kako najavljuju Sojčić i Skendrović, od sljedeće godine konačno mogao postati vlasnikom dvorane (jedini na Balkanu) s dvije 45-metarske ledene carling staze, na kojima bi se održavala službena međunarodna natjecanja i hrvatska liga. Potpisan je ugovor na deset godina i krenut će se u realizaciju projekta vrijednog oko dva milijuna kuna, od čega se financiranje većeg dijela očekuje od svjetske federacije, a dio od saveza. Tako možda već slijedeće godine karlingaši više neće morati na pripreme u Budimpeštu, a Slavonski Brod bi u konačnici nešto mogao i zaraditi iznajmljivanjem staza i za ekipe iz susjedne Slovenije, Srbije, BiH…

M.Radošević


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply