Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gradovi/public_html/wp-content/plugins/wp-edit/main.php on line 2846
Sporni Zakon o porezu na nekretnine, ipak ide na razmatranje! | Grad-Brod.info - nezavisni portal grada Slavonskog Broda
Sporni Zakon o porezu na nekretnine, ipak ide na razmatranje!

Sporni Zakon o porezu na nekretnine, ipak ide na razmatranje!

Unatoč protivljenju svog glavnog koalicijskog partnera, HNS-a, u Banskim dvorima će se već u travnju naći dugo najavljivani Zakon o porezu na nekretnine . Kako, naime, doznajemo iz Vladinih krugova, ministar financija Slavko Linić svoj će upotpunjeni zakonski prijedlog oporezivanja nekretnina,  predstaviti na užem kabinetu tijekom travnja.

– Zakonski je prijedlog prezentiran diljem zemlje, saslušana su mišljenja svih na koje se taj zakon odnosi i usvojene su određene izmjene. Razloga za čekanje više nema, jer 1. srpnja ulazimo u Europsku Uniju, u kojoj ćemo biti jedina članica s komunalnom naknadom – izjavio je naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Bitne izmjene

Premda nitko nije želio govoriti o kojim se točno izmjenama radi, neslužbeno doznajemo da se jedna od najznačajnijih promjena odnosi na oporezivanje gospodarskih objekata, koje bi, po novom, Linićeve škare oporezivale kao i nekretnine građana, dakle po razredima.

Pri oporezivanju nekretnina u obzir bi se uzimao cijeli niz faktora – od veličine i vrste gradnje, preko starosti objekta i lokacije pa do fiskalne vrijednosti nekretnine. U Ministarstvu financija su sada, čini se, doskočili i primjedbama da država zapravo ne raspolaže preciznim podacima o nekretninskom fondu u Hrvata: kao kriterij za to vlasti bi koristile snimku stanja prostora koju je Geofoto izradio za potrebe legalizacije objekata.

Bez datuma primjene

Naši sugovornici iz Vladinih krugova nisu željeli govoriti ni o kakvim datumima. Razlog tome vjerojatno se može tražiti u želji da se ne iritira HNS, čiji je otpor svojedobno i “minirao” puštanje već zgotovljenog prijedloga u proceduru, izazvavši tenzije među dvjema najvećim Kukuriku strankama. Stoga je u ovom trenutku sigurno da se porez na nekretnine u Hrvatskoj ipak neće početi obračunavati već s 1. travnja, kako su krajem prošle godine najavljivali iz Banskih dvora.

S druge strane, iz SDP-ovih redova stižu uvjeravanja kako novi porez ponajviše koristi upravo lokalnim vlastima. Naime, prihod od poreza na nekretnine slijevat će se u lokalne proračune, a to bi, kažu nam u SDP-u, omogućilo čak i ukidanje prireza. Osim toga, sam ministar Linić u više je navrata rekao kako je uvođenje poreza na nekretnine preduvjet daljnjeg smanjenja cijene rada, što je posebno važno u kontekstu hrvatske bitke,  da privuče strana ulaganja i pokrene gospodarstvo s mrtve točke,  te da ojača njegovu konkurentnost.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply