Slavonija : žalosno je što uvozimo hranu upitne kakvoće

Slavonija : žalosno je što uvozimo hranu upitne kakvoće

NAKON afere s aflatoksinom građani više uopće nisu sigurni u zdravstvenu ispravnost hrane koju kupuju. Nitko ne može jamčiti hoće li se pojaviti nova afera s hranom.

Žalosno je, kažu Slavonci, što živimo u kraju koji bi mogao prehraniti cijelu Hrvatsku, a uvozimo hranu upitne kvalitete.

“Domaća je hrana sigurno zdravija nego uvozna, u svakom slučaju. Tim više što bi i naši poljoprivrednici bili u daleko povoljnijoj poziciji, za razliku od uvoznih. U najvećem slučaju i ne znamo što jedemo. U našim trgovinama ima puno GMO hrane i to je problem, zato trebamo više domaće i zdravije hrane koja bi ujedno bila jeftinija i povećala naš BDP”, ističu Slavonci.

Da je domaća hrana kvalitetnija mišljenja je i Ernest Nađ iz HGK Županijske komore Osijek.

“Nerijetko smo isticali da mi imamo izuzetno kvalitetne prehrambene proizvode. To se pokazalo i s mlijekom, to se pokazalo i s mesom i medom i svim važnijim poljoprivrednim proizvodima. Sigurno je da mi moramo na neki način kvalitetnije medijski utjecati da prije svega naši građani koriste domaću hranu, kako bi na neki način poticali domaću proizvodnju i sačuvali određena radna mjesta”, smatra Nađ.

Na žalost, zakon omogućuje da se uvozi hrana čija je kvaliteta upitna.

“Sigurno je da mi u tom uvozu imamo dosta robe koja dolazi s područja koja ne poštivaju određene standarde”, napominje Nađ. Posebno nas treba brinuti činjenica da se najviše uvozilo meso, mlijeko, mliječni proizvodi, znači hrana koju proizvode hrvatski seljaci.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply