Radost kretanja

Radost kretanja

Ako ste tjelesno aktivni,živjet ćete duže od neke trome lijenčine. No pritom je važno da Vam to ne stvara stres. Vrhunski su sportaši rijetko šampioni dugovječnosti! A sportske aktivnosti kojima se bavite bez volje, samo za dobrobit zdravlja, također Vam neće podariti dužu životnu dob. Umjerena aktivnost, u usporedbi sa sjedenjem u naslonjaču, snižava smrtnost za 44 posto.

Nije nam poznat nijedan lijek koji toliko osnažuje imunološki sustav kao kretanje uz višak kisika. Već nakon 30 minuta u krvi se nalazi 31 posto više stanica-ubojica. Postale su agresivnije i mogu se djelotvornije nego prije boriti protiv virusa i bakterija – a i stanica raka.

Studije pokazuju : tko trči, puno rjeđe pati od poremećaja spavanja. Stoga bi svi oni kojima uspavanke ne pomažu trebali pokušati s jako laganim trčanjem umjesto s tabletama. No budite strpljivi : uspjeh se pojavljuje otprilike tek nakon dva mjeseca. Važno je i da nakon 19 sati nije preporučljivo trenirati, zato što trčanje mami hormone budnosti.

Trčanje ( polagano) oživljava životnu radost i daje poticaj osjećaju vlastite vrijednosti. Pogotovo se žene nakon trčanja osjećaju opušteno,uravnoteženo i sretno.

Tvar koja prenosi sreću, serotonin – neuroprijenosnik koji je u mozgu zadužen za dobro raspoloženje – možete također svakodnevno proizvesti trčanjem. Mnoge studije pokazuju da trčanje popravlja raspoloženje osoba koje pate od depresije. Serotonin usrećuje, udaljuje nas od napora svakodnevice.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply