Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gradovi/public_html/wp-content/plugins/wp-edit/main.php on line 2846
Oči otkrivaju u kakvom je stanju mozak | Grad-Brod.info - nezavisni portal grada Slavonskog Broda
Oči otkrivaju u kakvom je stanju mozak

Oči otkrivaju u kakvom je stanju mozak

Posted by

Oči su prozor u mozak? Nova studija objavljena u stručnom časopisu Psychological Science pokazuje da male krvne žile iza očiju mogu otkriti puno toga o zdravlju mozga.

Znanstvenici su otkrili da ljudi čije su krvne žilice šire imaju manji kvocijent inteligencije u srednjim godinama. ‘Drugi faktori poput pušenja, dijabetesa i socioekonomskog statusa nisu odgovorni za ove loše rezultate’, kaže dr. Idan Shalev, voditelj studije.

Krvne žile u očima mogu ukazivati na stanje krvnih žila u mozgu jer su slične veličine, strukture i funkcija. ‘Krvne žile oka razvijaju se iz istih stanica iz kojih se razvijaju i krvne žile mozga’, dodao je.

Prijašnje studije povezale su veličinu krvnih žila u očima s rizikom od bolesti poput demencije, krvožilnih bolesti i moždanog udara, rekao je dr. Shalev.

Kod nove studije je zanimljivo da se zdravlje mozga može procijeniti uz pomoć ove metode u daleko ranijoj dobi, a rezultati su vidljivi i kod djece.

Pregled, odnosno snimanje očiju može biti najjednostavniji način praćenja zdravlja očiju. Uspoređivanje snimki koje se uzimaju kroz neko vrijeme moglo bi otkriti mogući problem u srednjoj životnoj dobi.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply