Lažni branitelj osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, državi mora vratiti 300.000 kuna

Lažni branitelj osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, državi mora vratiti 300.000 kuna

Objavio:
Izvor: DNEVNO.HR

Još prije 17 godina prijavio je nadležnima kako je, kao pripadnik 141. brigade HV-a, stradao na ratištu. Navodno je uslijed neprijateljske topničke vatre pokušao naći sklonište, okliznuo se i ozlijedio glavu. Na sudu je dokazano kako spomenutog dana nije bilo ni neprijateljskog djelovanja niti je njegovo stradavanje evidentirano.

Dragan Petvajdic-Kopic liked this post

Od objave Registra branitelja prije mjesec dana Ministarstvo branitelja zaprimilo je 63 prijave mogućih lažnih branitelja. Uglavnom su ih prijavili drugi branitelji, a svi podaci proslijeđeni su DORH-u. Istodobno, više od 2.000 branitelja pristalo je objaviti svoj ratni put. U mjesec dana web-stranica na kojoj se nalazi Registar branitelja zabilježila je blizu sedam milijuna ‘ulaza’.

Istovremeno, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb uvjetno je osudio lažnog hrvatskog branitelja Antu P. (53) jer je status ratnog vojnog invalida stekao tako što je slagao kako je stradao na bojišnici krajem veljače 1994. godine, prenosi Večernji list. Po toj osnovi punih je sedam godina i devet mjeseci uživao prava koja mu daje zakon.

Uz uvjetnu kaznu na pet godina, a kad presuda postane pravomoćna, morat će vratiti i više od 300.000 kuna koji na taj način stekao.

Još prije 17 godina Ante P. prijavio je nadležnima kako je, kao pripadnik 141. brigade HV-a, stradao na ratištu. Navodno je uslijed neprijateljske topničke vatre pokušao naći sklonište, okliznuo se i ozlijedio glavu. Na sudu je dokazano kako spomenutog dana nije bilo ni neprijateljskog djelovanja niti je njegovo stradavanje evidentirano. No, na osnovu nalaza neurologa i psihijatra, koji nisu postali dio bolničkih protokola, ishodio je rješenje Ministarstva obrane po kojem mu je priznat status HRVI-ja sa 60 posto invaliditeta.

-U prijavi stradavanja opisan je nepostojeći događaj. U dokumentaciji koja je vođena svaki dan na ratištu ne samo da nije zabilježeno da je stradao, nego da to jutro nije bilo ni neprijateljske vatre- obrazložio je svoju presudu sudac Zorislav Kaleb.


2 komentara

  1. Povratni pingovi: Dragan Petvajdic-Kopic on Facebook

Ostavite odgovor

Content and site protected by Cloudsafe365