Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gradovi/public_html/wp-content/plugins/wp-edit/main.php on line 2846
HDZ protiv rasprodaje nacionalnog bogatstva! | Grad-Brod.info - nezavisni portal grada Slavonskog Broda

HDZ protiv rasprodaje nacionalnog bogatstva!

Na Vladin prijedlog Zakona o strateškim investicijama reagirali su jučer iz HDZ-a. Iz Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a upozoravaju na posljedice koje bi mogao donijeti takav kontroverzni zakon, koji Vlada pokušava progurati kako bi omogućila „strateške investicije“ te ostavila mogućnost da bez parlamentarne ili javne rasprave ukine status javnog dobra. HDZ se oštro protivi prijedlogu tog Zakona koji pod krinkom “olakšanja realizacije papirnatog dijela” omogućava izdvajanja javnih dobara. Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta – zaključuje se u priopćenju HDZ-a, koji prenosimo u cijelosti.

 Vlada u sjeni rasprave o zdravstvenom odgoju donosi kontroverzni Zakon o strateškim investicijama

ŠUME I VODE SU NACIONALNO BOGATSTVO I POSLJEDNJA LINIJA OBRANE HRVATSKE

Kukuriku Vlada u stanju rasprodati čak i javno dobro da ostane na vlasti

Nakon neuspješnih investicija u javna poduzeća Kukuriku Vlada po hitnom postupku pokušava progurati kontroverzni Zakon o strateškim investicijama. Kako bi omogućila „strateške investicije“ tim Zakonom je ostavljena mogućnost da se jednostavno, bez Sabora ili javne rasprave ukine status javnog dobra – šumama, vodama, poljoprivrednim zemljištima, vodovodima, priobalju, otocima, rudnim bogatstvima, kulturnim dobrima, javnim cestama, željeznici i ostalim nekretninama u vlasništvu države. Tako koncipiran Zakon ostavlja veliki prostor za manipulacije, samovoljne odluke i prodaju nacionalnog bogatstva. U javnosti se diže publicitet oko zdravstvenog odgoja kako bi se u tišini po hitnom postupku donio ovaj nedorečeni Zakon.

Vlada će donošenjem ovog Zakona otežati prilike za desetke tisuća obrtnika, malih i srednjih poduzetnika čija ulaganja neće biti na traženoj razini od 150 milijuna kuna. U predloženom Zakonu nadležna tijela za izdavanje upravnih akata dužna su ih izdati u samo 10 radnih dana. Taj rok je prekratak jer se radi o velikim projektima koji zahtijevaju primjerenu tehničku, prometnu i urbanističku infrastrukturu. Također, po ovom Zakonu definicija strateškog projekta podložna je slobodnom tumačenju. Dodatno, odlučivanje o tako važnim pitanjima od općeg interesa je u rukama malog broja pojedinaca. Ustavom je definirano da su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave osiguravanje nužnih potreba građana, a posebno uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti i unapređenje prirodnog okoliša.

Ako  bi ovakav zakonski prijedlog prošao, našli bismo se u velikoj opasnosti da netko jednog dana odluči kako je nacionalno blago strateška investicija i po hitnom postupku zakupi ga u stogodišnju koncesiju. Zbog iznimne važnosti za domovinu Hrvatsku smatramo da treba preinačiti rokove za javnu raspravu. Sadašnji hitni postupak je jednostavno prekratak i nije pravedan prema hrvatskom narodu. Nelogično je da strancima sa 20 milijuna eura pomaže država i ministri iz Zagreba, a malim ulagačima ne. Ulaganja su nam potrebna, ali u fer slobodnom natjecanju poduzetnika u kojem svi imaju jednake šanse.

U očitom nedostatku kvalitetnih rješenja za krpanje proračunskih rupa te za pokretanje ekonomije, Vlada uz antipoduzetničku poreznu agresiju poseže za jednokratnom prodajom nacionalnog blaga – HPB-a, Croatia osiguranja i Hrvatskih autocesta. Vlada ne računa da ćemo tako izgubiti financijsku i cestovnu neovisnost. Na tragu toga, HDZ se oštro protivi prijedlogu Zakona koji pod krinkom “olakšanja realizacije papirnatog dijela” omogućava izdvajanja javnih dobara RH. Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta!


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply