2. Srpski kinolozi su najvjerojatnije, od ostataka našeg psa u Vojvodini i izravno od našeg psa kao i od ostataka mudia u Vojvodini, počeli stvarati svoju pasminu – pulina. Pulin je stara hrvatska riječ za psa koji opslužuje stočara i ni na koji način nije povezan isključivo za ovog srpskog pastirskog psa – pulina već za hrvatskog ovčara. To sve dovodi do zaključka da je vojvođanski pulin ustvari varijacija hrvatskog ovčara kojeg su stočari ostavljali sebi kao uspomenu na svoje hrvatske korijene.
LU SLAVONSKI BROD jedna od nasljednica nižeg tipa hrvatskog ovčara
ZOV u broju 510 donosi opis pulina (iz prijedloga standarda pulina prihvaćenog od strane UO KS SCG iz 2003. godine u Beogradu) kroz intervju s Jovicom Plačkićem (Predsjednik komisije za Vojvođanske pasmine pasa pri Kinološkom savezu Vojvodine, autor prijedloga standarda i komentara, te autor Pravila o brzom vraćanju ovaca) pa se navodi da je to još jedna od iskonskih stoljećima poznatih pastirskih pasmina pasa s njihovih, panonskih prostora… Kod opisa glave pojavljuje se detalj koji smo mi imali kod našeg psa a tiče se zubala. Govorilo se da hrvatski ovčar treba imati što manje očnjake kako ne bi ozljeđivao stoku pri radu a u prijedlogu standarda pulina stoji da će se skraćeni očnjaci tolerirati samo pri umatičenju. Ovdje se možda radi i o običaju lomljenja očnjaka upravo zbog gore pomenutog ozljeđivanja stoke. Dalje stoji da su najmanje 80% jednobojni a ostatak može biti u obliku bijelih, sivih ili žutih oznaka, dvobojni (kombinacija navedenih boja). Kao osnovnu boju navode i bijelu, žutu i smeđu boju, dok je visina najmanje 52 a za ženku najmanje 47 cm u grebenu.
U medijima su gotovo uvijek zastupljeni u crnoj boji, bez primjesa drugih boja.
Pulin - preuzeto iz MOJ PAS
Novija pisanja srpskih kinologa govore da su pronašli lubanju pulina iz 7 stoljeća te na temelju toga tvrde da je to njihov autohtoni pas.
<<<<<<<<<Lubanja čaglja – srodnika psa
U 7 stoljeću, podsjetimo se, današnja Vojvodina odnosno današnje područje Vojvodine, kao ni puno kasnije, nije bila u sastavu Srbije, tako da se i tu može govoriti o potvrdi da je to ustvari lubanja našeg psa – hrvatskog ovčara. Taj dio oduvijek su napučivali Hrvati. U ZOV-u tako pišu da je ta lubanja zaista pronađena u Vojvodini ali ne kažu na kojoj lokaciji, ne daju niti fotografiju iste, te pišu o Varvarinu, mjestu na kojem se odjednom pojavio veliki broj pulina kojih do tada nije nikad tu bilo, točnije - nije se znalo za njih, što govori da su kasnijim kupovinama i razmjenama psa za psa počelo planski naseljavati novu pasminu stvarajući preduvjete za kasnije traženje autohtonosti pasmine. Sad ih u mjestu Varvarin ima stotinjak po njihovom pisanju.
Detalj sa smotre pulina gdje je navodno ocjenjeno 77 pulina (preuzeto iz ZOV)
Osobno znam da su često srpski stočari dolazili kod nas kupovati hrvatske ovčare kao pomoćnike za rad sa stokom, pa čak sam ja kao i moje kolege prodao, 5-6 pasa u Srbiju.
Moji su psi završili kao uzgojni par u Ćupriji, za ostale pse podatke zasad nemam.Kasnije su isti psi vrlo lako mogli biti korišteni za uzgoj «pulina». U knjizi o šarplanincima , autora Radiše Ružića iz 1988. godine, na str. 80-81 i 82-83 prikazuju šarplaninca a uz njih su i hrvatski ovčari.
Zanimljivo je da se pulina nikad nije spominjalo u kinološkim krugovima pa ni u ovoj knjizi kod biografije šarplaninca, koliko je meni poznato, do nedavno, kad dolazi do potpunog raspada ex-YU države odnosno zajednice Srbije i Crne Gore.
Preuzeto iz knjige ŠARPLANINAC
«BIJELA» VARIJACIJA TRI SRODNE PASMINE
Pulin - Preuzeto iz MOJ PAS MUDI – preuzeto s internetskog foruma
HRVATSKI OVČAR detalj sa Hrvatske izložbe – van konkurencije
«CRNA» VARIJACIJA 3 SRODNE PASMINE
MUDI – preuzeto s internetskog foruma PULIN - preuzeto iz MOJ PAS
HRVATSKI OVČAR
Tek tada srpski kinolozi pišu o pulinu i stvaraju ga. Doduše, pulin je spominjan i ranije u vrijeme kad se hrvatski ovčar trebao priznati i kad su mu osporavali ime, porijeklo i rasprostranjenost, ali kao hrvatskog ovčara.
Ima i jedna anegdota vezana uz ovu priču.
Kad smo bili u Novom Sadu na izložbi s hrvatskim ovčarima, prije rata, priđe nam srpski pop i kaže kako imamo lepe kerove i da je to srpski ker koji oduvek živi u Srpskim krajevima i Vojvodini i da to nije nikako hrvatski ovčar.
Tada mu jedan od hrvatskih kinologa reče; Možda je bio vojvođanski, ali tada je Hrvatska bila do Zemuna!
Pop se okrene ne rekavši ništa i ode svojim putom.