EU treba prestati financirati hrvatske korumpirane mreže

EU treba prestati financirati hrvatske korumpirane mreže

Posted by

Porezni obveznici u Europskoj uniji trebali bi prestati davati financijsku pomoć Hrvatskoj sve dok se ne zaplijeni nezakonito bogatstvo koje su zgrnuli korumpirani političari i njihovi partneri u zločinu, uključujući 11,3 milijardi eura nezakonitih financijskih odljeva.

U neznatnom udaru na kolosalnu korupciju u Hrvatskoj, bivši premijer Ivo Sanader proglašen je krivim zbog primanja mita. Tvrtke uključene u podmićivanje Sanadera bile su Hypo Group Alpe Adria Bank (HGAA) sa sjedištem u Austriji i mađarska naftna kompanija MOL.

Politička elita nada se da će Sanaderov slučaj uvjeriti Bruxelles da se Hrvatska obračunava s korupcijom i da je spremna priključiti se Europskoj uniji u srpnju 2013.

Ipak, ostaje pitanje gdje je završilo 11,3 milijardi eura te tko će ih i kako vratiti u hrvatsku riznicu.

Nezakoniti odljevi novca iz Hrvatske daleko su veći. U posljednjih 20 godina, zarada od mita, sumnjivih privatizacijskih shema, nezakonite trgovine, krijumčarenja oružja i goriva napustila je Hrvatsku i završila na tajnim bankovnim računima, uključujući one u poslovnicama HGAA u Austriji i Lihtenštajnu.

Nakon golemih ‘gubitaka’ na Balkanu, HGAA je prvo prodana banci Bayern LB 2007. godine, koštajući njemačke porezne obveznike 3,7 milijarde eura, a potom je banku nacionalizirao Beč, što je austrijske porezne obveznike stajalo gotovo milijardu eura.

Princ Michael od Lihtenštajna preuzeo je HGAA Lihtenštajn u vrijeme prodaje HGAA-e Bayerische Landesbanki, a potom ju je likvidirao. Računi korumpiranih balkanskih političara i kriminalaca ostali su sigurni, zaštićeni bankarskim tajnama Lihtenštajna.

Lihtenštajn je već dugo pod optužbama za pružanje utočišta prljavom novcu.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply