Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/gradovi/public_html/wp-content/plugins/wp-edit/main.php on line 2846
BBC se prošvercao u Sjevernu Koreju među studentima | Grad-Brod.info - nezavisni portal grada Slavonskog Broda
BBC se prošvercao u Sjevernu Koreju među studentima

BBC se prošvercao u Sjevernu Koreju među studentima

London School of Economics (LSE) navodi da su se tri novinara BBC-a, uključujući poznatog reportera Johna Sweeneya, pridružila studentskom putovanju krajem ožujka hineći turiste, a s ciljem da bi snimili dokumentarac o toj tajnovitoj državi.

Sveučilište tvrdi da je studentima rečeno da će im se priključiti novinari, ali nisu znali da je cilj BBC-a bio iskoristiti posjet kako bi snimio dokumentarac za emisiju “Panorama” o aktualnim političkim događajima.

“To nije bilo službeno putovanje LSE-a”, napisao je dekan sveučilišta Craig Calhoun na Twitteru.

Alex Peters-Day, glavni tajnik studentskog zbora na LSE-u, rekao je televiziji Sky News da su studenti o pravim namjerama BBC-a saznali kasnije, a jedna od studentica je kazala da je o tome doznala tek na letu za Sjevernu Koreju.

Sveučilište je izvijestilo da se Sweeney, koji je na LSC-u diplomirao 1980., predstavio kao postdiplomant iz povijesti,  kako bi dobio dozvolu za ulazak u Sjevernu Koreju, iako trenutno nema nikakve veze s tom visokoškolskom ustanovom.

“Osoblje BBC-a priznalo je da je skupina studenata namjerno obmanuta u vezi sa sudjelovanjem BBC-a u toj posjeti”, stoji u priopćenju LSE-a poslanom medijima.

“LSE smatra kako studenti nisu bili dovoljno informirani da bi dali svoj pristanak, što ih je izložilo ozbiljnoj opasnosti u slučaju da je prevara otkrivena prije nego što su napustili Sjevernu Koreju”, dodaje se u priopćenju.

Calhoun je zatražio od BBC-a da ne prikazuje dokumentarac koji bi se trebao emitirati u ponedjeljak, no glavni direktor britanske javne televizije to je odbio.


Print pagePDF pageEmail page

Komentari

komentari

Leave a Reply